Büyüyünce ne olmak istiyordun?
25 Mart 2020
Bazen hepimiz korkarız
25 Mart 2020
Büyüyünce ne olmak istiyordun?
25 Mart 2020
Bazen hepimiz korkarız
25 Mart 2020
Hepsini göster

Profesyonel girişimcilere yol açın!

Dünyanın en başarılı girişimcilerinin ortak paydasına baktım ve iki soru üzerinde düşündüm.

  1. Şirketlerde bu özelliklere sahip çalışanlar yok mu? Tüm bu özelliklere sahip insanlar kendi işlerini kurmuş durumdalar mı?
  2. Şirketlerde bu özellikleri üzerlerinde taşıyan çalışanlara sağlıklı yaşama ortamı sağlanıyor mu yoksa burada oyunun kurallarını biz koyarız anlayışı mı hakim?

Yöneticilerin bu iki soru üzerinde biraz düşünmelerini önermek isterim. Çünkü başarılı bir girişimcinin en karakteristik özellikleri aslında “ideal çalışan” özellikleriyle çok örtüşüyor. Birlikte bir göz gezdirelim.

Self Motivasyon
Girişimcilerin en önemli özelliklerinden biri kendini motive etmektir. Defalarca kez yazdığım gibi, motive etmek bir liderlik görevi de olsa kendi kendini motive eden çalışan çok kıymetlidir. Girişimci bir işi hakkıyla yapmak için birinin gelip onu itelemesini beklemez. Koşullar bazen zorlaşabilir ama hedefe giden yolda kararlıdır. İşe bağlılığı yüksektir ve bu da birçok konuda onu güçlü kılar. Başarılı girişimcilerin bu fantastik özelliği onları eşsiz kılar ve aslında yüksek çalışan bağlılığı olan insanlarda da bu özellik vardır. Buradaki tek fark, çalışanın kendi kendine motive olmayı bir süre sonra bırakma ihtimalidir. Eğer bu önemli özelliğinin değer görmediğini hissederse gider.

Risk alabilmek
Risk ve profesyonel hayat yan yana gelemez mi yani? Bu kadar yenilikçi fikir, üretim, projenin tamamı risk alabilen girişimcilerden mi çıktı sanıyorsunuz? Hayır, girişimci risk alabilir ve ekibine de risklere odaklanmadan korkusuzca uçma şansı verir. Her fikirde değer olduğunu, yenilikçi projelerde risk payı olabileceğine içtenlikle inanan profesyoneller risk alabilme kapasitelerini geliştirirler. Bu, onları özgür kılar, işe bağlar ve heyecan verir. 100 yıllık işletmelerin hala güçlü bir biçimde ayakta durabilmeleri risk alabilen, girişimcilik potansiyeli taşıyan cesur ve bağlı çalışanlar sayesindedir.

İletişim ağı kurabilmek!
Bazı dahi teknoloji adamlarının arasında istisnalar çıksa da, girişimciler networkün önemini ve network kurma biçimlerini gayet iyi bilirler. Doğru anda doğru fikre sahip olabilirsiniz ama networkünüz yoksa bu yetmeyebilir. Satış ekibinizi uzaktan izleyin. Networkünü sağlıklı kuran ve kullananların en iyileri olduklarını göreceksiniz. Onlara yatırım yapın, kaçırmayın. Başkalarıyla bağlantı kurabilme ve ortaklık fırsatlarını tanımak günümüzün en kıymetli iş yapma özelliğidir.

Çeviklik
İş dünyası kutsal kitabının en son emri bu: Çevik olmak. Girişimciler çeviktir, iş dünyası ise sakinlerine daha çevik olmaları için birbiri ardına eğitimler vermeyi sürdürüyor. Bürokrasi yavaşlatır, hızlı karar almak esastır. Birinden yanıt geldi veya gelmedi diye beklemek yerine, yanıtı bulmak -en azından çaba harcamak- profesyonel girişimciyi güçlü kılar. Sorunlara benzersiz ve özel çözümler üretebilir. Size aradığınız hızı o katar. Önüne yüzlerce engel ve bürokratik tanım koyarsanız, onun bu çevikliğini kaybedersiniz. Çevik olmak onun karakteristik özelliği ise, bir süre sonra onu da kaybedersiniz.

Tutku
Hepsinden ve her şeyden önemli olan girişimcilerin ilham veren tutkuları. İşe tutkuyla gelen bir çalışanınız varsa, geribildirimle, takdirle, tüm gücünüzle onu destekleyin. Tutkulu çalışanlar, girişimcilik özelliklerinin birçoğunu doğal olarak üzerlerinde taşıyorlar. Sundukları ürün ve hizmetleri, işin içindeki varlıklarını derinden hissediyorlar. Tutku onlara cesaretleri kırıldığında motive olmak için yakıt oluyor. Tutkuyu bulaştırabiliyorlar ve emin olun dünyanın en güzel salgını işte bu.

Yanınızdalar, yakınınızdalar
Bu insanlar uzaylı değil. Bizimle birlikte yaşıyorlar. Hepsi yatırım yapıp iş kurmayı seçmiyor. Profesyonel hayatta binlercesi var. Yaptıkları işe ruhlarını katmayı seçen insanlar onlar. Onlara, yaptıkları işin lideri olma şansı verin ve sonuçları izleyin. Kalıplaşmış kodlara, çalışma saatleri, giysi, iletişim kurma biçimi gibi kurallara takılmak yerine nefes almalarını sağlayın. Yaptıkları işin risk çapını ortaya koyun ve sınırları zorlamalarını keyifle izleyin.

Işık Şerifsoy