Hedeflerinizi Yükseltin: OKR Sistemi ile Başarınızı Taçlandırın
1 Aralık 2023
Şirket DNA’nızı Değiştirip Satışlarınızı %30 Artırın
3 Nisan 2024
Hedeflerinizi Yükseltin: OKR Sistemi ile Başarınızı Taçlandırın
1 Aralık 2023
Şirket DNA’nızı Değiştirip Satışlarınızı %30 Artırın
3 Nisan 2024
Hepsini göster

KPI ve OKR: İş Performansını Mükemmelleştiren Güçlü İş Birliği

OKR’lar (Objectives and Key Results) ve KPI’lar (Key Performance Indicators) performans yönetimi için kullanılan iki güçlü araçtır. İlk bakışta benzer gibi görünseler de detaylara inildiğinde aslında bambaşka sistemlerdir.

Peki optimum performans için hangisini tercih etmeli? İyi haber şu ki, birini seçip yola devam etmek zorunda değilsiniz. Aksine, bu ikiliyi bir arada kullanmak, performansı artıran, inovasyonu ateşleyen ve sürdürülebilir başarıya katkı sağlayan çok güçlü bir strateji sunar.

KPI- Rehber Haritalar
KPI’lar, kısa ve uzun vadeli hedeflere ulaşma sürecinin her adımında iş performansınızı, satış rakamları, müşteri memnuniyeti veya kâr marjı gibi farklı kriterlere göre ölçüp değerlendirmek için rehberlik eden göstergelerdir. Bununla birlikte her durumda resmin tamamını gösteremeyebilirler. Örneğin, belirlenen bir KPI ile büyümeyi ölçüyorsak, büyüme değerlerinin zaman içinde nasıl hareket ettiği ne zaman artıp ne zaman azaldığını net bir şekilde görebiliriz. Ancak büyümenin düşüş eğiliminde olduğu dönemlerde, sadece KPI’lar ile bu düşüşün kök sebeplerini anlamak ve nasıl ilerlememiz gerektiği konusunda bir yol haritası çıkartmak mümkün olmayabilir.

OKR’ların KPI’ları Tamamlayan Sihirli Gücü
Çevik bir hedef belirleme sistemi olan OKR, işlerini tutku ile yapan çalışanların ortak bir hedefe ulaşmak için yarıştıkları sihirli bir dünyaya kesilen altın bilet gibidir. Her şirkete uygulanabilecek genel kriterlerden oluşan KPI’lardan farklı olarak, organizasyon özelinde hedefler belirlemek için kullanılır ve takımları konfor alanlarının dışına çıkmaya teşvik eder.

İki temel unsuru vardır:

  1. Hedefler: İlk adım iddialı hedefler belirlemektir; organizasyonu zorlayan büyük, ilham veren hedefler. Bunlar, gerçekleştirmek istediğiniz hayallerdir.
    Örneğin pazarı domine etmek ile ilgili bir şirket vizyonu ile yola çıktıysanız, belirlediğiniz hedeflerden bir tanesi çığır açan bir ürün piyasaya sürmek olabilir.
  1. Anahtar Sonuçlar: Hedefleri gerçeğe dönüştüren net, ölçülebilen araçlardır.
    Eğer hedef çığır açan bir ürün piyasaya sürmekse, belirlenen anahtar sonuçlardan biri, 6 ay sonunda örneğin 1000 ön sipariş almak olabilir.
    Başka bir anahtar sonuç ise ilk çeyrek sonunda 5 üzerinden 4.5 müşteri memnuniyeti puanı elde etmek olabilir.

Aynı örnekte daha net bir analiz yapabilmek için örneğin brüt kâr marjı ve toplam satış geliri ile ilgili KPI’lar da belirleyebiliriz.

Görüldüğü gibi, KPI’lar bir tür “puan kartı” gibi spesifik ve ölçülebilir bilgiler sunarken, OKR’lar daha kapsamlı hedefler belirler, bu hedeflere ulaşmak için atılacak adımları tanımlar, stratejik vizyon çizip işletmenin genel başarı yolculuğunu yansıtır.

KPI’lar ve OKR’ların Mükemmel İş Birliği
KPI’ların etkili ölçme yetenekleriyle OKR’ların benzersiz hedef belirleme metodunu birleştiren stratejik yaklaşım son derece güçlü bir sistem ortaya koyarak performans ölçme ve değerlendirme sürecinin her adımını keyifli bir yolculuğa dönüştürür.