Herkes iyi mi?
25 Kasım 2020
2021 yılında insan yönetimi
30 Mart 2021
Herkes iyi mi?
25 Kasım 2020
2021 yılında insan yönetimi
30 Mart 2021
Hepsini göster

Çalışan bağlılığı ve farkındalık

Hayatımızda bir süredir çokça Mindfulness sözcüğü var. Kimileri anda kalmak olarak kullansa da yaygın kullanımı farkında olmak, farkındalık. Farkındalık ve çalışan bağlılığı arasında çok derin bir ilişki var. Yapılan araştırmalar çalışanların iş tatmini elde etmesinde, iş verimliliğinin artmasında, performans ve yaratıcılık artışı gibi işe önemli etkileri olan konularda farkındalığın sonuçları büyük bir hızla iyileştirdiğini ortaya koyuyor.

Ohmmmm ve ötesi

Görüyorum ki mindfulness birçok insan için meditasyon anlamını taşıyor. Lotus pozisyonunda oturmuş ve “Ohmmmm” diyen klişe imgelerden söz edildiği düşünülüyor. Elbette bu son derece komik bir yaklaşım. Tanımlara göre farkındalık, zihni o anda iç ve dış dünyanızda oluşan değişikliklere dikkat etmek üzere eğitmenin bir yolu. Meditasyon da elbette bunu yapıyor ama klişe tanımları, önyargıları bir kenara bırakın farkındalığı her anlamda hayata geçirmeyi deneyin. Yani, içinde bulunduğunuz ana odaklanmayı ve akışta kalmanızı engelleyen bağlayıcı düşüncelerin geçip gitmesine izin vermeye çalışın.

Farkında olmak işle ilgili neleri değiştirir?

  • Çalışan bağlılığı ve farkındalık ilişkisini sorgulayan araştırmalarda öne çıkan en önemli başlık farkındalıkla ilgili çalışmaların ruh sağlığını olumlu yönde etkiliyor olması. Çalışan bağlılığının en önemli dayanaklarından birinin, çalışanların refahının ve sağlığının korunması olduğu düşünüldüğünde bu son derece beklenen bir sonuç.
  • Farkındalık çalışanın ilişkilere, ortama, projeye kısaca katılımını artırıyor. Göreviyle etkileşimi artan çalışanın performansı da artıyor. Farkındalık ile gelen üretkenlik düzeyi azımsanamayacak bir ölçüde gerçekleşiyor. Farkındalığı yüksek çalışanlar, sıkıcı ve tekdüze görevlerde bile bakış açılarını değiştirerek bir değer buluyorlar. Aslında işveren farkındalık ile ilgili bir yatırım yaptığında kendisi için uzun vadede büyük bir değer yaratmış oluyor.
  • Farkındalıkla gelen bir başka armağan dikkat sürelerinin artıyor olması. Öğrencilerle yapılan bir çalışma çok basit bir farkındalık çalışmasının ardından bile dikkat sürelerinde iki katına varan bir artış olduğunu ortaya çıkarmış. Aynı şekilde çalışanlarla yapılan farkındalık çalışmalarında da işe odaklanma sürelerinde belirgin bir artış olduğu görülmüş.
  • Hepimiz biliyoruz ki yapılan işte anlam ve değer bulmak özellikle yeni jenerasyon için kritik önem taşıyor. Farkındalığın artması çalışmayı daha anlamlı bir hale getiriyor. Bu da işe olan bağlılığı artırıyor.
  • Farkındalık büyük resmi görebilmek konusunda da yardımcı oluyor. İş yaşamında başarının altın kuralları arasında modası hiç geçmeden duran büyük resmi görebilme becerisi, farkındalığın artışı ile gelişiyor. Sizi ayrıntılardan kurtarıp bütünü görebilmeye yöneltiyor ve bir de bakıyorsunuz ki, bütünde bambaşka bir dünya var.
  • Çoklu görevlerde başarı elde edebilmek kişisel farkındalığın yüksek olmasıyla daha kolay hale geliyor. Farkındalığı bir çeşit regülatör olarak görebilirsiniz. Aklınızdakileri regüle ederek birbirinden ayıran, akımı düzenleyen ve böylece sorunları büyümeden parçalı olarak çözmenize yarayan bir regülatör.

Engage & Grow’un yaklaşımı

Dünya çapında birçok şirket çalışanlarının bağlılığını artırmak için farkındalık ile ilgili çalışmalardan destek alıyor. Bizim Engage & Grow’da uzun yıllardır uyguladığımız atölye çalışmalarının temelinde de farkındalığı artırmak yatıyor. Koçlarımız, eşsiz araçlarımızdan yararlanarak çalışanların işlerine, çalışma arkadaşlarına, yöneticilerine hatta hayata bakış açılarını değiştirmelerine destek oluyor ve çok kısa sürede inanılmaz sonuçlar elde ediliyor. Dünyanın hemen her yerinde gerçekleşen ücretsiz tanıtım webinarlarımıza katılarak sonuçlar hakkında bilgi sahibi olabilir, size en yakın koçla iletişime geçerek şirketinizde yaratacağınız değişimle ilgili ayrıntılı görüşme yapabilirsiniz.

Işık Şerifsoy